Berita Dalam Negeri: Kapitalis sedang kira duit rompakan

Go down

Berita Dalam Negeri: Kapitalis sedang kira duit rompakan

Post by hafiz_addnan on Sat Jun 21, 2008 12:50 am

Rakyat tertindas, PLUS dijangka kaut untung.

KUALA LUMPUR 18 Jun — Pemegang konsesi lebuh raya, PLUS Expressways Bhd bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan berhubung rancangan untuk mengkaji semula perjanjian konsesi dengan kemungkinan mengurangkan kadar tol, kata pengarah urusannya Noorizah Abd Hamid hari ini.

Beliau berkata PLUS telah menyediakan semua maklumat yang diminta kerajaan.

“Tetapi kami belum terlibat dalam sebarang perbincangan rasmi dengan kerajaan mengenai perkara itu lagi. Kami tidak tahu bagaimana kajian semula itu nanti,” kata beliau kepda pemberita selepas pertemuan dengan pemegang saham syarikat di sini.

Pengerusi PLUS Tan Sri Mohd Sheriff Mohd Kassim berkata berdasarkan kepada apa yang dilakukan sebelum ini, kerajaan sentiasa jujur dengan perjanjian konsesi.

“Saya percaya mereka akan terus berbuat demikian,” kata beliau.

Mohd Sheriff berkata mengikut perjanjian sedia ada, syarikat pemegang konsesi dibenarkan menaikkan kadar tol sebanyak 10 peratus setiap tiga tahun.

Kali terakhir kadar tol dinaikkan ialah pada 2005 tetapi pada Januari 2008 apabila tarikh kenaikan berikutnya tiba, kerajaan memutuskan untuk menundakannya, kata beliau.

Bagaimanapun, beliau berkata sejajar dengan perjanjian konsesi, kerajaan bersetuju untuk membayar gantirugi dan sebahagian daripadanya telah dibayar.

Noorizah berkata gantirugi berkenaan berdasarkan kepada perbezaan dalam kadar yang PLUS sepatutnya dibenarkan menaikkannya dengan kadar yang dikenakan syarikat sekarang, didarabkan dengan jumlah trafik sebenar.

Terdahulu, Menteri Kerja Raya Datuk Mohd Zin Mohamad berkata kerajaan mengkaji semula perjanjian dengan syarikat pemegang konsesi dengan kemungkinan mengurangkan kadar tol.

Beliau berkata kadar tol lebuh raya boleh dikurangkan tetapi bergantung kepada hasil kajian mengenai konsesi lebuh raya yang dijalankan oleh kementeriannya.

Sumber : BERNAMA 18/6/2008

Ulasan :

Tatkala kerajaan memberi alasan bahawa mereka terpaksa menaikkan harga minyak untuk mengelak defisit belanjawan, PLUS pula sedang berkira-kira peratus keuntungan tahunan yang bakal diterima jika tol tidak dinaikan. Ini adalah kerana mereka bakal menerima pampasan daripada kerajaan jika tol tidak dinaikan. Dalam pada kerajaan dan syarikat Kapitalis sedang mengira keuntungan, rakyat umpama jatuh ditimpa tangga pula. Itulah peribahasa yang dapat diberikan kepada kesengsaraan yang sedang dialami oleh rakyat walhal dalam masa yang sama, kerajaan yang sepatut menjaga mereka, hanya menjaga syarikat Kapitalis yang telah pun kaya raya.

Ketika rakyat sedang kusut memikirkan bagaimana hendak memberi imbangan kepada belanjawan isi rumah akibat kenaikan harga minyak, PLUS pula masih berfikir bagaimana untuk terus mengaut keuntungan dari duit orang ramai. Duit siapakah yang digunakan untuk memberi pampasan kepada PLUS kalau bukan duit rakyat??? Tidak cukupkah segala wang yang dikutip melalui deretan rumah tol selama ini? Tindakan kerajaan menyerahkan kepada pihak swasta iaitu PLUS (yang merupakan kroni mereka) untuk membina jaringan pengangkutan seperti sistem lebuh raya di Malaysia bukan sahaja menyebabkan rakyat tertindas malah tindakan tersebut bertentangan dengan syariat Islam. Ini adalah kerana, tanggungjawab menyediakan kemudahan pengangkutan awam adalah tanggungjawab kerajaan sesuai dengan tanggungjawab mereka sebagai penjaga rakyat.

Tetapi malangnya, kerajaan melepaskan tanggungjawabnya dan membiarkan swasta membina dan menentukan kadar tol lebuh raya yang menurut perjanjian akan dinaikan setiap tiga tahun. Dengan segala sumber kekayaan di dalam negara seperti minyak, gas, balak, hasil galian bumi, getah dan kelapa sawit, tidak mungkin kerajaan tidak mampu membina jalan raya untuk kemudahan rakyat. Selagi mana sistem Kapitalis diterapkan, maka selagi itulah rakyat akan terus menderita dan menjadi mangsa kepada segolongan kelompok pemimpin yang mementingkan nafsu dan perut sendiri. Hanya Khalifah yang akan menjadi amirul mukminin sahaja yang akan memberi keutamaan kepada jaminan pemenuhan keperluan dan hak rakyatnya.

hafiz_addnan

Posts : 3
Join date : 2008-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Berita Dalam Negeri: Kapitalis sedang kira duit rompakan

Post by Detective on Sat Jun 28, 2008 6:14 pm

malaysia ni miskin kot. Byk benar tol2 ada.. Kalau nak wujudkan pun, bayarannya biar lar murah sikit.. minyak dah lar naik, harap2 tol x naik lar. tol x?? hehe

_________________
SESEORANG YANG TAKUT UNTUK MEMBUAT KESILAPAN TIDAK AKAN MENEMUI SESUATU YANG MENAKJUBKAN!!
Detective
Detective
Admin

Posts : 270
Join date : 2008-05-19
Age : 28
Location : 18500, Machang

View user profile http://dakwah.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Berita Dalam Negeri: Kapitalis sedang kira duit rompakan

Post by budak_kecik90 on Sun Jun 29, 2008 6:35 pm

jgn la naik lg...
taun 2008 ni mmg taun 'naik' ke??
tol kt tmpt ana dr rm0.60 trus naik rm1!!!
melampau tol la..
budak_kecik90
budak_kecik90

Posts : 425
Join date : 2008-05-27
Age : 28
Location : fi kulli makan...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berita Dalam Negeri: Kapitalis sedang kira duit rompakan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum